© Merinntekt.no -- 31/03/2025 23:33

Hvordan starte egen bedrift – eget firma?

Merinntekt-starte-eget-firma

Din egen bedrift - ditt eget firma!

Hvordan starte eget firma i Norge?

Å starte eget firma i Norge kan være en spennende og utfordrende prosess. Her er noen grunnleggende trinn du kan følge:

  1. Velg en forretningside: Først og fremst må du ha en idé om hva slags virksomhet du vil starte. Utforsk ulike muligheter og gjør grundig research (undersøkelse) for å sikre at det er et marked for produktet eller tjenesten din.
  2. Lag en forretningsplan: En forretningsplan er en skriftlig beskrivelse av din forretningsidé, mål, marked og strategier for å nå disse målene. Planen vil hjelpe deg med å forstå hva som trengs for å starte og drive virksomheten din.
  3. Registrer virksomheten din: Før du kan begynne å drive virksomheten din, må du registrere den hos Brønnøysundregistrene. Dette inkluderer å velge en virksomhetsform, som kan være enkeltpersonforetak, aksjeselskap eller annet. Du vil også måtte velge et navn for virksomheten din.
  4. Skaff nødvendige tillatelser og lisenser: Avhengig av hva slags virksomhet du starter, kan det være nødvendig med spesielle tillatelser eller lisenser fra myndighetene. Sjekk hvilke regler som gjelder for din bransje og søk om nødvendige godkjenninger.
  5. Få finansiering: Du trenger sannsynligvis kapital for å starte virksomheten din. Du kan få finansiering gjennom egne midler, lån, investorer eller støtte fra det offentlige.
  6. Sett opp regnskap og skatt: Når virksomheten din er i gang, må du ha orden på regnskap og skatt. Det er lurt å ha en god oversikt over inntektene og utgiftene dine fra starten av.
  7. Bygg et nettverk: Bygg et nettverk med relevante personer innen din bransje, som kan hjelpe deg med råd og støtte. Det kan også være lurt å delta på bransje- og nettverksarrangementer for å lære og knytte kontakter.
  8. Start markedsføring: Når virksomheten din er klar til å lanseres, må du markedsføre den. Lag en markedsføringsplan og velg de beste kanalene for å nå ut til din målgruppe.

 

Enkeltpersonforetak

Enkeltpersonforetak i Norge er en juridisk enhet der en person driver en virksomhet alene. Det er den enkleste formen for næringsvirksomhet i Norge og krever minimalt med formaliteter og dokumentasjon.

Enkeltpersonforetak er ikke en egen juridisk person, men innehaveren har personlig ansvar for virksomhetens økonomi og forpliktelser. Det betyr at dersom virksomheten går med underskudd, kan innehaveren være personlig ansvarlig for gjelden.

Enkeltpersonforetak kan registreres i Enhetsregisteret hos Brønnøysundregistrene. Innehaveren må registrere virksomheten og oppgi informasjon om blant annet virksomhetens navn, formål, adresse og innehaverens personlige opplysninger.

Innehaveren av enkeltpersonforetaket betaler skatt av overskuddet av virksomheten gjennom sin personlige selvangivelse. Innehaveren kan også være pliktig til å betale merverdiavgift dersom virksomheten omsetter varer eller tjenester over en viss grense.

 

Fordeler med enkeltpersonforetak

Hvilke fordeler er det med å starte et enkeltpersonforetak i Norge?

Det er flere fordeler ved å starte et enkeltpersonforetak i Norge, inkludert:

  1. Enkel etablering: Det er enkelt å etablere et enkeltpersonforetak i Norge, og det er ingen krav om minimumskapital eller aksjonæravtaler som kreves for aksjeselskaper.
  2. Lavere kostnader: Det kan være mindre kostbart å starte et enkeltpersonforetak enn en annen type virksomhet, ettersom det ikke er krav om revisor eller generalforsamling. Dette kan være spesielt fordelaktig for mindre virksomheter med begrensede ressurser.
  3. Enkel økonomistyring: Enkeltpersonforetak er ikke pålagt å føre regnskap på samme måte som aksjeselskaper. Du trenger kun å registrere inntekter og utgifter og levere dette i næringsoppgave i selvangivelsen.
  4. Personlig ansvar: Som eier av et enkeltpersonforetak, vil du ha personlig ansvar for virksomhetens økonomi. Dette betyr at du har kontroll over virksomhetens økonomi og unngår potensielle uenigheter med aksjonærer eller partnere.
  5. Skattemessige fordeler: Enkeltpersonforetak har ofte skattemessige fordeler, for eksempel muligheten til å fradragsføre en større andel av virksomhetens utgifter og tap på personlig skattemelding.

Det er viktig å merke seg at det også finnes ulemper ved å starte et enkeltpersonforetak, som for eksempel personlig ansvar for virksomhetens gjeld og begrenset tilgang til kapital. Det kan derfor være lurt å undersøke grundig og vurdere ulike selskapsformer før man velger å starte et enkeltpersonforetak.

 

Ulemper med enkeltpersonforetak

Det er flere ulemper knyttet til å starte et enkeltpersonforetak i Norge. Her er noen av de viktigste:

  1. Personlig ansvar: Som eier av et enkeltpersonforetak er du personlig ansvarlig for virksomheten og dens gjeld. Dette betyr at dersom virksomheten går konkurs eller ikke kan betale sine regninger, kan dine personlige eiendeler bli tatt i beslag for å dekke gjelden.
  2. Begrenset mulighet for å skaffe kapital: Som enkeltpersonforetak har du begrenset mulighet til å skaffe kapital. Bankene er ofte mer tilbakeholdne med å gi lån til enkeltpersonforetak enn til større selskaper.
  3. Mindre profesjonelt image: Enkeltpersonforetak kan noen ganger oppfattes som mindre profesjonelle enn aksjeselskaper eller andre typer selskaper. Dette kan være en ulempe når det gjelder å tiltrekke seg kunder eller samarbeidspartnere.
  4. Begrenset skattefordeler: Enkeltpersonforetak har begrensede skattefordeler sammenlignet med aksjeselskaper eller andre typer selskaper. For eksempel kan det være vanskeligere å fradragsføre visse utgifter eller å dra nytte av skattemessige avskrivninger.
  5. Begrenset vekstpotensial: Enkeltpersonforetak kan ha begrenset vekstpotensial sammenlignet med større selskaper. Dette skyldes ofte begrensninger knyttet til kapital, ressurser og menneskelige ressurser.

Det er viktig å vurdere disse ulempene nøye før man bestemmer seg for å starte et enkeltpersonforetak i Norge.

 

Hva trenger jeg for å starte enkeltpersonforetak?

For å starte et enkeltpersonforetak i Norge trenger du følgende:

  1. En forretningside eller en plan for hva slags tjenester eller produkter du vil tilby.
  2. Et navn på foretaket ditt. Navnet må ikke være opptatt av et annet foretak, og det må være klart og tydelig hva slags virksomhet du driver.
  3. Et organisasjonsnummer som du får ved registrering i Enhetsregisteret. Organisasjonsnummeret fungerer som foretakets identifikasjonsnummer.
  4. En bankkonto som er dedikert til virksomheten din. Dette er for å kunne skille mellom personlige og forretningsmessige inntekter og utgifter.
  5. Enkeltpersonforetak må registreres i Enhetsregisteret i Brønnøysundregistrene. Dette kan gjøres elektronisk på Altinn.no eller ved å fylle ut papirskjema.
  6. Du bør også sette deg inn i skatte- og momsregler, og eventuelt søke om nødvendige tillatelser eller lisenser dersom virksomheten din krever det.

Det kan være lurt å søke råd fra en revisor eller advokat for å sikre at du har alle nødvendige tillatelser og dokumenter på plass før du starter virksomheten din.

 

Hvordan starter jeg et enkeltpersonforetak i Norge?

Her er en trinnvis veiledning om hvordan man starter enkeltpersonforetak i Norge:

  1. Velg et navn for virksomheten din og sjekk om navnet allerede er registrert i Enhetsregisteret på Brønnøysundregistrene.
  2. Registrer virksomheten din på Altinn.no, som er en elektronisk portal for offentlig informasjon og tjenester. Du kan velge mellom enkel eller avansert registrering. For å registrere enkeltpersonforetaket trenger du BankID eller MinID for å logge inn.
  3. Fyll ut skjemaet for registrering av enkeltpersonforetak på Altinn. Her vil du bli bedt om å oppgi informasjon som virksomhetens navn, organisasjonsnummer, adresse, kontaktopplysninger, og lignende.
  4. Velg en næring som passer for virksomheten din. Dette gjør du også i Altinn, og det kan være lurt å velge den mest passende næringen for din type virksomhet.
  5. Sett opp en bankkonto til virksomheten din. Dette er nødvendig for å kunne motta betaling fra kunder og betale skatt og avgifter.
  6. Registrer deg i Merverdiavgiftsregisteret (MVA-registeret) hvis du forventer å omsette for mer enn 50 000 kroner i løpet av et år. Dette kan du gjøre samtidig med registreringen av enkeltpersonforetaket.
  7. Søk eventuelt om nødvendige tillatelser eller lisenser hvis virksomheten din krever det. Dette vil variere avhengig av hva slags virksomhet du skal drive.
  8. Sjekk også om du trenger å ha en næringsforsikring, det vil variere fra virksomhet til virksomhet.

Det er også verdt å merke seg at som enkeltpersonforetak er du personlig ansvarlig for virksomhetens gjeld og forpliktelser. Det betyr at du som person kan bli tvunget til å betale for eventuelle gjeld dersom virksomheten ikke kan betale selv.

 

Enkeltpersonforetak pris – hva koster det å starte enkeltpersonforetak i Norge?

Det er gratis å registrere enkeltpersonforetak i Enhetsregisteret. Noen enkeltpersonforetak må også registreres i Foretaksregisteret. Dette gjelder i hovedsak enkeltpersonforetak som skal drive med salg av varer som er innkjøpt for videre salg, og enkeltpersonforetak som har mer enn fem ansatte. Det er ingen fast pris for å starte enkeltpersonforetak i Norge, da kostnadene kan variere avhengig av flere faktorer, som bransje, størrelse på virksomheten, og om du har behov for å registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret (MVA-registeret).

 

Noen av de vanligste kostnadene knyttet til å starte enkeltpersonforetak inkluderer:

  • Registrering i Enhetsregisteret (gratis)
  • Betaling av startavgift til Brønnøysundregistrene (kr 999,-)
  • Eventuell betaling for profesjonell hjelp fra advokater eller regnskapsførere
  • Eventuelt kjøp av utstyr og materialer som er nødvendige for virksomheten din

I tillegg til disse kostnadene, må du også være oppmerksom på løpende utgifter som du vil pådra deg som enkeltpersonforetak, inkludert skatt, avgifter, forsikringer, og andre driftskostnader. Det kan være lurt å lage en realistisk budsjettering og forretningsplan for å få en oversikt over alle kostnadene du vil pådra deg i oppstartsfasen og videre drift av enkeltpersonforetaket ditt.

Les mer her.

Merinntekt-hvordan starte enkeltpersonforetakt eller AS

 

Skal jeg velge enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

Valget mellom enkeltpersonforetak og aksjeselskap avhenger av flere faktorer, inkludert størrelsen og arten av virksomheten, risikoen forbundet med virksomheten og personlige faktorer som din skattesituasjon og ønsket grad av kontroll over virksomheten.

Enkeltpersonforetak kan være et godt valg for mindre virksomheter med begrenset risiko og som ikke krever store investeringer. Det er en enkel og billig måte å starte og drive en virksomhet på, og du vil ha full kontroll over virksomheten. Imidlertid vil du også ha personlig ansvar for eventuelle gjeld eller forpliktelser virksomheten pådrar seg, og det kan være begrensninger når det gjelder å skaffe finansiering.

Hvis virksomheten begynner å dra på seg store forpliktelser, som leverandørfakturaer, lån, garantier eller annet ansvar, vil et aksjeselskap være et bedre valg enn et enkeltpersonforetak. Selskapet betraktes som en selvstendig (juridisk) enhet, og må betale skatt av eventuelt overskudd. Aksjeselskap kan være et bedre alternativ for større virksomheter eller for virksomheter med høyere risiko, da eierne ikke har personlig ansvar for selskapets gjeld eller forpliktelser. Selskapet er også en egen juridisk enhet, noe som gir større fleksibilitet når det gjelder å skaffe finansiering eller tiltrekke seg investorer. Imidlertid er det også mer komplisert og kostbart å starte og drive et aksjeselskap, og du vil måtte dele kontrollen med andre eiere.

Det er lurt å rådføre seg med en regnskapsfører eller advokat for å få råd om hva som er det beste alternativet for din spesifikke situasjon.

 

Hvilke fallgruver er det viktig å unngå når jeg starter egen bedrift i Norge?

Det er flere fallgruver som det er viktig å være oppmerksom på når man starter en egen bedrift i Norge. Noen av de viktigste er:

  1. Manglende planlegging: Det er viktig å ha en klar plan for virksomheten din, inkludert markedsundersøkelser, forretningsplan, budsjett, og regnskap. Manglende planlegging kan føre til problemer med finansiering og drift.
  2. Feilfinansiering: Det er viktig å ha en realistisk forståelse av hvor mye det vil koste å starte og drive virksomheten din. Å undervurdere kostnadene eller å ikke ha en solid finansieringsplan kan føre til at du går tom for penger før du kan oppnå lønnsomhet.
  3. Dårlig kundefokus: Å ikke ha en klar forståelse av dine kunder og deres behov kan føre til feilprodukter og tap av kunder. Det er viktig å gjennomføre markedsundersøkelser og prøve å forstå kundenes behov.
  4. Ignorere regler og forskrifter: Det er mange regler og forskrifter som må følges når du starter en virksomhet i Norge. Det er viktig å gjøre grundig research og sørge for at du følger alle nødvendige regler og forskrifter for å unngå potensielle bøter eller straff.
  5. Manglende fokus på lønnsomhet: Å ikke ha et klart fokus på lønnsomhet kan føre til at virksomheten din går i underskudd eller at du ikke oppnår økonomisk suksess. Det er viktig å ha en klar forretningsmodell og en tydelig strategi for å oppnå lønnsomhet.
  6. Overdreven risiko: Å ta for mye risiko kan føre til at virksomheten din mislykkes. Det er viktig å gjøre grundig risikovurdering og sørge for at du tar nødvendige forholdsregler for å minimere risikoen.
  7. Manglende fokus på markedsføring: Å ikke ha en tydelig markedsføringsstrategi kan føre til at du ikke når dine målgrupper og at du ikke får nok kunder. Det er viktig å ha en klar markedsføringsplan og å investere i markedsføring for å nå ut til potensielle kunder.

 

Tilskudd

Det finnes flere måter å få tilskudd til å starte eget firma på, avhengig av hvor du befinner deg og hvilken type virksomhet du ønsker å etablere. Her er noen vanlige måter å få tilskudd på:

  1. Gründertilskudd fra NAV: NAV tilbyr gründertilskudd til personer som ønsker å starte eget firma. Tilskuddet varierer avhengig av din situasjon og kan brukes til å dekke oppstartskostnader som utstyr, lokaler og markedsføring.
  2. Innovasjon Norge: Innovasjon Norge tilbyr støtte til nye og etablerte bedrifter som ønsker å utvikle og realisere innovative prosjekter. Støtten kan omfatte økonomisk støtte, rådgivning og kompetanseutvikling.
  3. Gründerskolen: Gründerskolen tilbyr et intensivt sommerprogram for studenter og nylig uteksaminerte som ønsker å lære mer om gründervirksomhet og starte sitt eget firma. Programmet gir tilgang til mentorer og investorer, og gir mulighet for å pitch til investorer og potensielle kunder.
  4. Private investorer: Private investorer, også kjent som business angels, er en annen kilde til finansiering for gründere. Disse investorene gir vanligvis finansiering og veiledning til unge virksomheter mot en eierandel.

Det er viktig å undersøke de ulike alternativene og velge det som passer best til din situasjon og virksomhet.

 

Slik oppretter du enkeltmannsforetak

1. Fyll ut samordnet registermelding 

På Altinn kan du registrere ditt selskap ved å fylle ut samordnet registermelding. Her fyller du inn informasjon om det nye selskapet. Navnet på foretaket må inneholde eiers etternavn.

Behandlingstiden i Brønnøysundregisteret varierer, denne kan du følge her

2. Bestill en bedriftskonto

Når enkeltpersonforetaket ditt er registrert trenger du en bedriftskonto for å skille din næringsinntekt fra din personinntekt. 

DnB

Nordea

3. Selskapet er registrert – Gratulerer! Du har nå opprettet et enkeltpersonforetak!

Masse lykke til med å starte din egen bedrift!

Skap din egen bedrift - ditt eget firma!

Motta nyhetsbrev - nyttig informasjon

Du vil motta nyhetsbrev ca. 2 ganger pr. mnd.

Merinntekt-markedsføring

Test15

BEFORE WE START Hello World Lid est laborum dolo rumes fugats untras. Etharums ser quidem rerum facilis dolores nemis omnis fugats vitaes nemo minima rerums…
Merinntekt-kjøpe-bil

Hvordan finansiere kjøp av bil?

Det finnes flere måter å finansiere kjøpet av en bil på, og den smarteste metoden kan variere avhengig av din økonomiske situasjon, preferanser og behov.
Merinntekt-trening og kosthold

Lag kosthold og treningsprogram – selg de!

Det er en stor interesse for kosthold og trening. Utnytt dette ved å lage kostholdsplaner og treningsprogrammer. Selg planene du lager!
Merinntekt-starte-eget-firma

Hvordan starte egen bedrift – eget firma?

Din egen bedrift - ditt eget firma! Hvordan starte eget firma i Norge? Å starte eget firma i Norge kan være en spennende og utfordrende…

Vi forstår viktigheten av å ha økonomisk trygghet og frihet. Derfor har vi samlet over 150 konkrete råd, veiledninger og tips som er nøye utformet for å hjelpe deg med å maksimere ditt inntektspotensiale. Enten du er en nybegynner som ønsker å utforske forskjellige inntektsstrømmer, eller en erfaren investor eller gründer som søker etter avanserte strategier, har vi antagelig det du trenger.

//merinntekt.no

Merinntekt.no har vært en game changer for meg. Jeg har alltid ønsket å tjene mer penger, men visste ikke hvordan jeg enklest mulig skulle komme i gang. Nå har jeg funnet det!

Jon Ingar

Trondheim

Tusen takk til MerInntekt.no for å åpne øynene mine for muligheten til å tjene mer penger! Et omfattende utvalg av tips og råd har virkelig gitt meg verdifull innsikt og pågangsmot. Det har hjulpet meg med å ta min tidligere hobby og omdanne den til min egen lille virksomhet. Med et rimelig abonnement har jeg nå tilgang til alt innhold og dokumenter. Jeg lærer i mitt eget tempo, utforsker de emnene som interesserer meg mest og går tilbake til områder jeg ønsker å gjenoppfriske. Merinntekt.no har virkelig gitt meg inspirasjon og mer kunnskap for å fortsette å utvide min inntekt!

Kari Nordtveit

Bergen

Gikk sykemeldt i flere måneder pga. skade i beinet. Kom over tjenesten til Merinntekt og nå tjener jeg relativt mye ekstra – innenfor nettsalg og tjenester. De svarer detaljert på spørsmål. Anbefales.

Petter Henriksen

Oslo

Gjennom medlemssidene kan jeg delta i diskusjoner, stille spørsmål og dele mine egne erfaringer. Merinntekt.no har virkelig gitt meg innsikt i de nyeste trender og muligheter innen ulike bransjer, og det har gjort det mye enklere for meg å finne og vurdere lukrative muligheter.

A. Kristin Dahl

Vestfold

Her kommer det mye mer tekst, mye mer tekst, mye mer tekst

Abonnér på nyhetsbrev - mange muligheter